16.11.2023, 18:00—22:00
#1: perpetuum broodbile - Jonas & Sarah (i.k.v. New Horizons)

Met ‘perpetuum broodbile’ geven kunstenaarsduo Jonas & Sarah vorm en kleur aan de monumentale banner die op de stellingen van maakleerplek zal prijken. Het werk maakt deel uit van ‘Fringe’, een tentoonstellingsparcours i.k.v. het stadfestival ‘New Horizons — Dieric Bouts’ waarin opkomende kunstenaars en nieuwe stemmen aan bod komen.
perpetuum broodbile
In ‘perpetuum broodbile’ verbeeldt het kunstenaarsduo Jonas & Sarah de metamorfose van de tarwekorrel aan de hand van een collage met als basismateriaal zoutdeeg. De tarwekorrel slaat in zijn verschillende gedaantes een brug tussen de tentoonstellingsplek — maakleerplek is de voormalige graanmaalderij de Molens van Orshoven — en de broden die veelvuldig aanwezig zijn in het oeuvre van Dirk Bouts.
Het werk ontvouwt zich als een tweeluik. Langs de ene kant het spelbord waar tarwe zich schijnbaar zelfstandig transformeert van zaad tot brood om zich dan weer te ontbinden in een stelsel van anonieme ingewanden.In het tweede luik verschuift het perspectief en zien we pionnen en spelers op en rond het bord verschijnen. De transformatie lijkt dan toch gespeeld te worden en niet zichzelf te spelen.
Jonas & Sarah
Sarah Lauwers, °1997, studeerde Vrije Kunsten aan Sint-Lukas Brussel. Jonas Beerts, °1997, studeerde Beeldende Kunst aan KASK in Gent. Als Sarah & Jonas delen ze hun interesse in een hybride wereld waar het digitale en fysieke samenkomen. Met hun werk verkennen ze thema’s zoals kwetsbaarheid, maakbaarheid en radicale verbeelding. Klei, hout, textiel, karton en andere algemeen beschikbare materialen vervlechten ze met video en live camera tot speelse universums.
Een monumentale banner voor maakleerplek
Jonas & Sarah, die hun atelier in respectievelijk maakleerplek en BAC ART LAB hebben, leveren met ‘perpetuum’ broodbile’ het eerste kunstenaarsontwerp voor de banner die de oostgevel van maakleerplek siert. Deze monumentale banner, die meer dan 140 vierkante meter beschrijft, zal jaarlijks door een nieuwe artistieke praktijk vormgegeven worden en zo een nieuw kunstwerk introduceren in de publieke ruimte van de Vaartkom.