Cas-co richt Grafisch Lab in op maakleerplek
Dankzij de inzet van verschillende kunstenaars en de ondersteuning van de Nationale Loterij en het Leuvens Leerecosysteem (WSE Europa), kan Cas-co een publiek grafisch lab op de site van maakleerplek inrichten. Met het lab willen we iedereen die geïnteresseerd is in of bezig is met print en fotografie op een laagdrempelige manier toegang geven tot de infrastructuur en expertise die nodig is om te experimenteren, te co-creëren en te blijven leren.
Tijdlijn
In november startten we met de verbouwingen en aankopen van gedeelde materialen. Op 6 februari ben u welkom voor de pilooteditie van ons wekelijkse open lab. Op 13 maart organiseren we i.s.m. UFO een ontmoetingsmoment met gesprekken, showcases en workshops voor en door peers. Op 20 maart wordt de werking feestelijk ingewijd, als onderdeel van de community dagen van het Leuvens Leerecosysteem. Wees welkom!
Hardware: infrastructuur & materiaal
Het idee van een open grafisch lab speelt al sinds enkele jaren in onze communities: er is nood aan meer gedeelde en goed georganiseerde faciliteiten op het vlak van foto-grafiek.
Binnen Cas-co zijn een aanzienlijk aantal kunstpraktijken die werken met fotografrie en/of grafiek werkzaam. Verschillende van deze kunstenaars brachten over de jaren materiaal en kennis bij elkaar in Cas-co, maar de organisatie heeft echter nooit de middelen noch de context gehad om een goed geëquipeerde en veilige foto-grafische werkplaats, open naar externen toe, uit te baten.
Overigens is er sprake van een steeds acutere nood: het aantal vragen van derden — m.b.t. gedeelde faciliteiten — steeg de laatste jaren exponentieel. Sinds de sluiting van de donkere kamer van STUK is er in Leuven geen plek meer waar mensen zelf analoge foto’s kunnen ontwikkelen. Gedeelde faciliteiten voor grafiek (bv. riso, zeefdruk, een drukpers) zijn veelal onbestaand, en dat terwijl de aankoop van dergelijk materiaal als particulier dikwijls schier onmogelijk is.
De projectpartners ontwaren nu een momentum: om aansluiting te zoeken bij het breedschalige project van maakleerplek, dat verschillende makerspaces en -communities met elkaar en onder één dak verbindt. maakleerplek voorziet een perfecte context én middelen voor een systematische uitbating van deze verschillende omgevingen.
Het lab zal beschikken over een donkere kamer, vergroters, een riso printer, een zeefdruk, een drukpers een foto studio, en een aantal camera’s.*
Software: uitbating & toegankelijkheid
Daarnaast zal het lab fungeren als informele ontmoetings- en kennisplek omtrent foto-grafiek, waar mensen (al dan niet voor het eerst) in contact komen met verschillende technieken en ze gaandeweg onder de knie krijgen, waar geëxperimenteerd wordt, waar historische technieken (zoals wet plate collodion) geherwaardeerd en innovatieve ontwikkelingen onderzocht worden.
De recurrente werking of ‘uitbating’ van steunt op drie pilaren: het wekelijkse ‘open lab’, tweewekelijkse workshops en occasionale ‘masterclasses’ voor en door kunstenaars. De initiaties worden aan een zo democratische mogelijke prijs georganiseerd.
- Tijdens het open lab, dat zal plaatsvinden op donderdag (namiddag en avond), is het lab vrij toegankelijk voor iedereen. Er is dan steeds een professionele atelierbegeleider — een kunstenaar — aanwezig, die mensen met vragen en ideeën verder helpt, en hen ondersteunt om vervolgens autonoom aan de slag te gaan.
- De tweewekelijkse initiaties in riso, zeefdruk en de ontwikkeling van analoge fotografie (35 euro per sessie) dienen om gebruikers te leren werken met bepaalde technieken en machines. Wanneer iemand het initiatietraject heeft doorlopen heeft, kan deze op eigen tijd aan de slag
- Tijdens de masterclasses worden kunstenaars, experts en meesterprinters uitgenodigd om dieper in te gaan op specifieke media, technieken of thema’s binnen het foto-grafische universum.
Naast deze publiek toegankelijke momenten, kan je het lab en/of professionele begeleiding ook huren. Er wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen een standaardtarief voor particulieren en de profit sector enerzijds, en een gunstig tarief voor kunstenaars, scholen en non-profits anderzijds. Het huren van de ruimte (excl. het gebruik van materiaal & begeleiding) kost 20/10 euro per uur of 100/50 euro per dag. Voor de professionele begeleiding van een workshop of van foto-grafisch project kan je terecht bij onze atelierbegeleiders aan een uurprijs van 60/30 euro. Voor het gebruik van de machines en het materiaal wordt een offerte op maat gemaakt.
Partners
Cas-co wil graag alle partners bedanken die actief bijdroegen aan dit project.
Cas-co werkt sinds enkele jaren nauw samen met maakleerplek, waar naast het Open Grafisch Lab en ateliers voor kunstenaars ook verschillende andere makerspaces gevestigd zijn.
Het Grafisch Lab zou er niet komen, zonder de doorgedreven inzet van verschillende kunstenaars uit onze werking: Ward Collin, Wouter Elsen, Lise Van den Broucke, Kaïn Walgrave, Lore Stessel, Sammy Ben Yakoub, enzovoort. Veel van de kunstenaars die mee aan de wieg van het project stonden, kan je de komende jaren als atelierbegeleider in het lab treffen.
Dit project wordt ondersteund door de Nationale Loterij en door WSE Europa. Cas-co ontving subsidies van de Loterij om de nodige investeringen in gemeenschappelijke faciliteiten te kunnen doen en de opstart van het lab te realiseren. Daarnaast is het Open Grafisch Lab één van de acht ‘leerplekken’ binnen het Leuvens Leerecosysteem,
Call: draag bij aan deze nieuwe werking!
Wil je graag bijdragen aan dit verhaal? Dat kan! Ben je op zoek naar een ruimte om op regelmatige basis te kunnen werken? *Wil je graag helpen met de inrichting of heb je spullen die je graag wil verkopen of ter beschikking van het Open Grafisch Lab stellen? Wij zijn nog volop aan zoek! Laat het ons weten via grafischlab@maakleerplek.be. We richten het eerste open lab op 6 februari in als een contactmoment. We trekken dit verhaal graag samen in gang!