
De werking van Cas-co in maakleerplek is opgebouwd rondom twee projectresidenties, een Open Atelier en een Teacher-in-residence. Hier faciliteert Cas-co innovatieve leertrajecten en cross-sectorale samenwerkingen tussen kunstenaars, bedrijven, kennisinstellingen en Leuvenaars. De focus van het programma ligt op het samenspel tussen kunst, ontwikkeling, technologie en burgerschap.
maakleerplek geeft een nieuwe invulling aan de silo’s van Leuven en de Molens Van Orshoven, een oude industriële site gelegen aan de Vaartkom. maakleerplek is een initiatief van de stad Leuven en profileert zich als een open plek waar alle Leuvenaars samen dingen kunnen maken, kennis uitwisselen en materialen delen. Het is een ESF-pioniersproject binnen de Vlaamse transitieruimte “leven, leren en werken in 2050”. In maakleerplek krijgt iedereen die dit wil de tijd en ruimte om te zoeken naar antwoorden op diverse maatschappelijke, sociale, economische, ecologische en culturele uitdagingen van vandaag én morgen. Cas-co schrijft zich volledig in in de filosofie van maakleerplek, vanuit de overtuiging dat kunstenaars actief bijdragen aan het analyseren, visualiseren en realiseren van duurzaame toekomstbeelden.
In twee openschuifbare containers, onderin de betonnen silo’s, krijgen kunstenaars de kans om gedurende twee tot drie maanden te experimenteren met ideeën over participatief en cross-sectoraal samenwerken. De kunstenaars krijgen naast ruimte ondersteuning in de vorm van een budget, hulp bij het leggen van verbindingen met actoren binnen en buiten de culturele wereld en het vinden van relevante presentatiefora. Daarnaast hebben alle kunstenaars tijdens hun residentieperiode toegang tot het overkoepelende programma van Cas-co. Aan het einde van de projectresidentie volgt een showcase, waarbij de kunstenaars hun work-in-progress kunnen presenteren aan experts, studenten, bedrijven en culturele spelers. Vanuit maakleerplek bouwt Cas-co stap voor aan een sterk cross-sectoraal netwerk, waarin de resultaten van de residenties verder gedistribueerd, ontwikkeld, gepresenteerd en gevaloriseerd kunnen worden. Daarnaast kunnen sommige residenties resulteren in een presentatie in situ, naargelang de behoeftes van de kunstenaars. De projectresidenties van Cas-co worden mogelijk gemaakt door de steun van de Vlaamse Overheid.
Naast de twee projectateliers in de silo’s bestaat de Deelplek uit twee aanpalende ruimtes in de Molens Van Orshoven: het Open Atelier en de werkplaats van Teacher-In-Residence Sammy Ben Yakoub. Het Open Atelier is een boekbare ruimte waar iedereen met een tijdelijke nood aan ruimte voor creatieve, artistieke of kunsteducatieve projecten terecht kan. Sammy verblijft aan maakleerplek om zijn hybride praktijk, op het snijvlak van educatie en creatie te ontwikkelen, lokale tendensen op dit vlak in kaart te brengen en waar mogelijk te ondersteunen via het Open Atelier.

