Studio maakleerplek staat voor de vijf ateliers op de site van maakleerplek.
maakleerplek geeft een nieuwe invulling aan de Molens Van Orshoven, een oude industriële site gelegen aan de Vaartkom. In maakleerplek krijgt iedereen die dit wil de tijd en ruimte om te zoeken naar antwoorden op diverse maatschappelijke, sociale, economische, ecologische en culturele uitdagingen van vandaag én morgen. Cas-co schrijft zich volledig in in de filosofie van maakleerplek, vanuit de overtuiging dat kunstenaars actief bijdragen aan het analyseren, visualiseren en realiseren van duurzame toekomstbeelden. Naast individuele ateliers, faciliteert Cas-co op maakleerplek een open labowerking die kunstenaars, bedrijven, kennisinstellingen en Leuvenaars samenbrengt.
Momenteel zijn er in studio maakleerplek verschillende soorten kunstpraktijken gevestigd:
- Drie ateliers worden ter beschikking gesteld aan startende, beeldende kunstenaars die aansluiting vinden bij het verhaal van maakleerplek. In 2023 worden deze ingevuld door Amber Roucourt, Maarten De Laet, Jonas Beerts en Jan Van Eijgen;
- AgNO3000 is een samenwerking tussen fotografen Wouter Elsen en Ward Collin. Wouter en Ward ontvingen een beurs van de Vlaamse Overheid om historische fotografische processen (op basis van ‘wet plate’ collodium en zilvernitraat) te onderzoeken, conserveren en er in een hedendaags kader mee te experimenteren. Iedereen kan in hun atelier op maakleerplek terecht om met collodium te leren fotograferen;
- Sammy Ben Yakoub is, tot slot, Teacher-in-Residence in maakleerplek. Hij ontwikkelt er zijn praktijk op het snijvlak van educatie en creatie, brengt lokale tendensen in dit domein in kaart en ondersteunt deze waar mogelijk.
Daarnaast stellen Cas-co en maakleerplek hun ruimte, wanneer mogelijk, open om tijdelijke artistieke projecten mogelijk te maken, gaande van lokaal breed creatief werk, tot kunsteducatieve projecten.