Cas-co is een atelier- en residentiewerking, gevestigd in Leuven aan de Vaartkom. De organisatie beschikt over twintig kwalitatieve en democratische ateliers, vijf residentieplekken, gedeelde werkplaatsen en faciliteiten verspreid over een industrieel pakhuis aan de Vaartstraat, de abdij Keizersberg en maakleerplek.
Cas-co biedt ruimte aan een diverse groep beeldende kunstenaars. Dit doet Cas-co door:
hoogwaardige en betaalbare ateliers beschikbaar te stellen;
verschillende bezoldigde residentie- en presentatiemogelijkheden te organiseren;
verschillende vormen van omkadering aan te bieden;
zich als intermediair tussen het beleid, het veld en de kunstenaar te plaatsen, te bemiddelen over productiefaciliteiten en werkomstandigheden en zo mee te bouwen aan een visie rondom ruimte voor kunstenaars in stedelijke context.
Cas-co is een onmisbare schakel in de waardeketen die bijdraagt aan de professionalisering van kunstencarrières. Cas-co wil:
een incubator zijn voor startende kunstenaarspraktijken en jong talent toeleiden naar een strategische startpositie in het veld;
kunstenaars tijd en ruimte geven om elkaar en het veld grondig te leren kennen, zich te verankeren in het omringende ecosysteem en zo stap voor stap naar een (zakelijk en ruimtelijke) autonome positie toe te werken;
de rijke diversiteit aan kunstenaarspraktijken in beeld brengen en startende kunstenaars een forum bieden;
de meerwaarde van artistieke praktijken voor het brede economische en educatieve veld zichtbaar maken;
de sociale positie van de individuele kunstenaar verbeteren en een dynamische, zelfredzame kunstenaarscommunity faciliteren.
-
- Studio Vaartstraat: Studio Vaartsraat is het programma rond de studio’s in de Vaartstraat, bestemd voor professionele kunstenaars uit allerhande disciplines. De ruimtes zijn gekoppeld aan een langdurig ondersteuningstraject, dat inzet op de duurzame verankering en emancipatie van de kunstenaar.
- Studio Annext: Studio Annext is het programma rond de studio’s in de Abdij van Keizersberg, bestemd voor startende kunstenaars uit allerhande disciplines. Het is een intensief traject van één à twee jaar, waarvoor Cas-co de inhoudelijke begeleiding en Annext vzw de zakelijke begeleiding realiseert.
-
- N+1: N+1 is een residentie- en presentatietraject van drie maanden voor startende kunstenaars uit allerhande disciplines, begeleid door Sammy Ben Yakoub.
- 30CC-Residentie: de 30CC-Residentie in Cas-co wordt georganiseerd door 30CC, het cultuurcentrum van Leuven. 30CC ontwikkelde van hieruit de laatste jaren een uitgebreid ondersteuningsbeleid en dynamische residentiewerking voor podiumkunstenaars, met een bijzondere focus op participatieve en hybride praktijken.
- M‑Residentie: de M‑Residentie in Cas-co wordt georganiseerd door M — Leuven, het museum voor beeldende kunsten in Leuven. M — Leuven biedt beeldende en performance kunstenaars een langdurig residentietraject, dat dikwijls uitmondt in een presentatie of toonmoment verbonden aan het programma van het museum.
- maakleerplek: Cas-co ontwikkelt in maakleerplek een werking die zich richt op multidisciplinaire en cross-sectorale verbindingen en op het exploreren van innovatieve samenwerkingen tussen lokale, landelijke en internationale spelers in het veld. Ook na een residentieperiode in maakleerplek, kunnen betrokken kunstenaars rekenen op voortgezette ondersteuning bij de distributie en het vinden van presentatiepartners van het project.
- Off the, Grid: Off the, Grid is het artist-run platform in Cas-co, verbonden aan een presentatieruimte van 120m², waar kunstenaars en collectieven kunnen werken rond ‘collaborative practices’ en experimenteren met nieuwe vormen van presentatie en publiek.
-
- Talks & Studio Visits: Cas-co nodigt jaarlijks tien bezoekers (curatoren, kunstenaars, organisatoren, collectieven en andere persons of interest uit) om hun praktijk te presenteren tijdens een talk, gevolgd door individuele studio visits.
- Master Classes: Cas-co organiseert Master Classes voor en door kunstenaars, die gericht zijn op het uitwisselen van expertise binnen een bepaalde discipline of een afgebakend project. Dikwijls zijn deze Master Classes gekoppeld aan programma’s van partners zoals STUK of M Leuven.
- Netwerk- en sectormomenten: Cas-co (co-)organiseert netwerk- en sectormomenten zoals Open Studio’s (in het voorjaar), Dag van Jong Kunstgeweld of het UFO visitors programme. Deze momenten zijn gericht zijn op ontmoeting en kennisdeling binnen het culturele veld.
- Infosessies: Cas-co werkt samen met partners zoals Annext voor de realisatie van zakelijke programma’s en stelt haar ruimte ter beschikking voor specialistische infosessies van partners zoals Amplo.
- Presentatiemogelijkheden: Cas-co geeft kunstenaars de gelegenheid om hun residenties te concluderen met een presentatie van nieuw werk of work-in-progress. Deze presentatie kan de vorm van een evenement (een showcase, toonmoment, performance, boekpresentatie) of tentoonstelling aannemen. Alle Cas-co residenten kunnen daarnaast deelnemen aan het programma van Off the, Grid om hun ideeën rond samenwerking met andere kunstenaars te realiseren. Tot slot geeft Cas-co kunstenaars de gelegenheid om te spreken over hun praktijk in de vorm van een artist talk, al dan niet gekoppeld aan een residentie of presentatie. Hiertoe werkt Cas-co dikwijls samen met Let’s Talk Leuven, het Leuvense platform voor artist talks.
- Verzamelingen: Cas-co genereert niet enkel zichtbaarheid voor haar residenten door fysiek mensen samen te brengen, maar werkt ook aan verzamelingen met podcasts, edities en kunstenaarsboeken die digitaal geraadpleegd kunnen worden.
- Extra Muros: Cas-co stimuleert eigen initiatieven en genereert zichtbaarheid voor de evenementen van residenten buitenshuis. In overleg met de kunstenaars organiseert Cas-co gezamenlijke uitstappen naar relevante tentoonstellingen, talks en evenementen in het veld. Alle residenten die langer dan twee maanden aan Cas-co verblijven kunnen tijdens hun verblijf gratis gebruik maken van het aanbod van STUK, M — Leuven en 30CC.
- Maatwerk: Cas-co voert intake- en opvolggesprekken met haar residenten, waarin de doelstellingen van de samenwerking voor de komende periode bepaald worden. Daarnaast organiseert Cas-co jaarlijks een aantal residentenvergaderingen, waarin ideeën, wensen en behoeftes op tafel gelegd kunnen worden.
-
Cas-co maakt deel uit van een verschillende ecosysteem met organisaties, individuen, platformen en plekken die elk op een andere manier bijdragen of droegen aan de werking van Cas-co: 019, 30CC, AAIR, AB-Inbev, Amplo, And&festival, ARTenova, BAC art lab, Bamm!, Batiment A, Brno House of Arts — Residency House, Broeiplaats, CC Heist-Op-Den-Berg, CC Strombeek, Cie Tartaren, Cinema Zed, CIRKLABO, Copper&Light, Cultuurloket, Curating the Young, De Bib Leuven / Tweebronnen, De Stokerij, De Tank, Het Depot, Druk in Leuven, Expo Leuven, fABULEUS, Flanders DC, GC Herent, Gemeente Elsene, Gijs Van Vaerenbergh, Globelink, GROEF, Het Nieuwstedelijk, HORST, KIKK, KU Leuven, KU[N]ST Leuven, Kunsthal Gent, Kunst in Huis, Kunstenpunt, Labora vzw, Let’s Talk Leuven, Leuven Leest, Leuven MindGate, Level Five, LOKO Cultuur, LUCA School of arts, M Leuven, maakleerplek, MijnLeuven, New European Bauhaus, NUCLEO, oKo overleg kunstenorganisaties, Onkruid, OP/TIL, PARCUM, RADAR, SECONDroom, SLAC, Stad Leuven, State of the Arts, Stelplaats, STROOM, STUK, TRAKK, UFO, ViRiX, Vlaamse Overheid, VONK, Werktank & WhiteHouse Gallery. Hieronder een greep uit de partnerships.
In & Doorstroom:
- Annext vzw: Annext vzw host de vaste residenten van Studio Annext in hun ruimtes in de Abdij van Keizersberg. Daarnaast bieden ze zakelijke begeleiding en algemene ondersteuning aan de Annext residenten.
- MijnLeuven: MijnLeuven en Cas-co werken intensief samen om jongere kunstenaars die klaar zijn voor hun start in het professionele kunstenveld vlot te laten doorstromen en nieuwe mogelijkheden te bieden. Zo bieden evenementen als Dag Van Jong Kunstgeweld jongeren de mogelijkheid om kennis te maken met het lokale culturele veld en feedback te krijgen op hun werk en portfolio. Stroom op de Vaart is een traject dat MijnLeuven samen met RADAR in Mechelen ontwikkelt met als doel jongeren uit beide steden kennis te laten maken met elkaars aanbod en mogelijkheden.
- LUCA & BAC art lab: ook LUCA, BAC art lab en Cas-co werken intensief samen om studenten te verankeren in het professionele kunstenveld. LUCA maakt geregeld gebruik van de ruimtes om bv. een showcase te organiseren. Daarnaast bieden Cas-co en BAC art lab jaarlijks de CAS-CO BAC AWARD, die toegang geeft tot een ontwikkelingstraject in Leuven, aan aan een LUCA graduate.
- KU[N]ST Leuven: Cas-co is één van de trekkers van het Fringe luik van het stadfestival KNAL!, dat zich richt op jonge makers en experiment.
Duurzame Ondersteuning & Verankering:
- 30CC: 30CC host een residentieprogramma voor podiumkunstenaars in Cas-co: de 30CC-Residentie. 30CC zet hier verschillende programmalijnen uit, waaronder Eigen Kweek, een ontwikkelingstraject voor jonge podiumkunstenaars en een ambiërend zakelijk leider. Ook circuswerkplaats CIRKLABO host via 30CC residenties in Cas-co.
- M Leuven: M Leuven host een residentieprogramma voor beeldende kunstenaars in Cas-co: de M‑Residentie. Daarnaast co-organiseren Cas-co & M Leuven netwerkmogelijkheden, bv. studio visits, voor kunstenaars. Tot slot krijgen alle residenten die langer dan twee maand in Cas-co verblijven gratis toegang tot M — Leuven tijdens hun residentie.
- Amplo: Amplo geeft tweemaandelijks een infosessie voor kunstenaars in Cas-co, gevolgd door de mogelijkheid van een één-op-ééngesprek.
Uitwisseling & Zichtbaarheid:
- STUK: STUK presenteert ieder jaar één of meerdere Cas-co residenten in het STUKcafé. Daarnaast co-organiseren Cas-co en STUK masterclasses van en voor kunstenaars. Tot slot krijgen alle residenten die langer dan twee maand in Cas-co verblijven gratis toegang tot het programma (dans, geluid, beeld) van STUK tijdens hun residentie.
- Let’s Talk Leuven: M Leuven, STUK, SLAC en Cas-co bouwen samen aan Let’s Talk Leuven, een platform voor artist talks in Leuven.
- UFO: Cas-co verenigt zich samen met zes andere atelier- en residentiewerkingen in Vlaanderen (NUCLEO in Gent, Level Five in Brussel, De Tank in Brugge, AAIR in Antwerpen en VONK in Hasselt) in de koepelorganisatie UFO. Het doel is kennis‑, netwerk-en programmadeling, strategische beleidsvorming en internationale slagkracht. Van 2017 tot 2018 realiseerden de UFO-leden samen de SOLO residenties. In 2021 en 2022 samen met Kunstenpunt om jaarlijks twee maal het UFO visitors programme te hosten. De eerste editie (december 2021) vindt plaats in Leuven en Brussel, rondom Cas-co en Level Five.
Interdisciplinaire en Cross-sectorale Vernetwerking:
- maakleerplek: Cas-co host in het bredere kader van maakleerplek twee projectresidenties en trekt mee aan de Deelplek Ateliers. maakleerplek is een initiatief van de Stad Leuven waar meer dan zestig Leuvense bedrijven, scholen, start-ups, kunstenaars en inwoners samenwerken en al doende van elkaar leren.
- Werktank: host jaarlijks één of meerdere kunstenaars in kader van het cross-sectorale programma van Cas-co in maakleerplek. In 2022 bouwen Cas-co en Werktank de samenwerking verder uit, onder meer met een intergewestelijk uitwisselingsprogramma i.s.m. KIKK, TRAKK en iMal.
- Leuven Mindgate: Leuven Mindgate zet zich samen met Cas-co in om aan matchmaking te doen en innovatieve tendenzen in de gezondheid, high tech en creatieve sector met elkaar te verbinden.
- Pilootpartners: een aantal partners rondom het project in de maakleerplek — waaronder the Whitehouse Gallery, GC Herent, CC Heist-op-den-Berg, 30CC, STUK en Gemeente Elsene — engageren zich om de (resultaten van) de projectresidenties mee op te volgen en waar relevant voortgezette mogelijkheden op vlak van productie en presentatie te bieden.
- AIRs: Cas-co bouwt aan een (inter)nationaal netwerk met AIRs die met dezelfde thema’s bezig zijn en genereert mogelijkheden voor uitwisseling. Zo ontvangt Cas-co elk jaar één kunstenaar of collectief uit het netwerk van Brno House of Arts — Residency House en vice versa.
Facilitatoren:
- Stad Leuven: Cas-co krijgt structurele toelage van de stad en werkt actief samen om nieuwe ruimtes voor kunstenaars te ontsluiten en hierrond een visie te ontwikkelen.
- Vlaamse Overheid: Cas-co ontvangt projectsubsidies van de Vlaamse Overheid voor het project EXPAND(ed).
- ViRiX: Cas-co heeft zijn centrale uitvalsbasis in een pand van projectontwikkelaar ViRiX. Het pand is voor onbepaalde duur aan de organisatie ter beschikking gesteld.
- AB-Inbev: Cas-co wordt gesponsord door AB-Inbev.
-
Cas-co positioneert zich als schakel tussen kunstenaars en beleidmakers. De vzw ontwikkelt en deelt inzichten m.b.t. ruimte en de veranderende behoeftes van de betrokken kunstenaars. Hierbij heeft Cas-co nadrukkelijk oog voor de maatschappelijke ontwikkelingen die de positie van de kunstenaar in de stad onder druk plaatsen.
De vzw zet op verschillende manieren in op het sensibiliseren en adviseren van het beleid:
- Cas-co bemiddelt m.b.t. het beheren van en verhuren van atelier‑, project- en tentoonstellingsruimtes en productiefaciliteiten voor kunstenaars;
- Cas-co strijdt tegen de precaire situatie van kunstenaarswerkingen in tijdelijke verblijfssituaties en legt daarbij de klemtoon op de noodzaak van een duurzame verankering in de stad;
- Cas-co onderhoudt een relevant netwerk aan soortgelijke organisaties en kennis en informeert over relevante evoluties en evenementen.
Om dit doel te realiseren op Vlaams niveau verenigt Cas-co zich met andere stedelijke organisaties onder de noemer UFO.