18.11—18.12.2021
Voorstel voor een Reconstructie (Proposal for a Reconstruction) - Koen Kloosterhuis
Residentie & installatie Koen Kloosterhuis
Beeldend kunstenaar Koen Kloosterhuis krijgt de kans om een artistieke installatie te ontwikkelen, die een maand lang te zien is in de ruwe, betonnen silo’s aan de Vaartkom. De jonge kunstenaar krijgt er de vrijheid en het vertrouwen om vanuit zijn eigen visie en praktijk het thema van KNAL! te lijf te gaan. Hij zal ons door zijn unieke bril laten kijken naar ontstaan, mysterie en evolutie. Gedurende twee maanden werkt Kloosterhuis in een atelier van Cas-co in maakleerplek, waar het eindresultaat ook opengesteld wordt voor het publiek.
Voorstel voor een Reconstructie (Proposal for a Reconstruction)
Tijdens de residentie wil ik een persoonlijke ‘mythische begintijd’ oproepen, door delen van het huis waarin ik ben opgegroeid, vermengd met de dingen die zich daar hebben afgespeeld, te reconstrueren. Het zijn geen letterlijke, maar deels gemuteerde en gefictionaliseerde herinneringen die de reconstructie zullen vormgeven. Herinneringen aan mijn moeder die de Griekse mythes aan mijn broertje voorlas; de slaapkamers met vloeren die leken op de zee, of op het strand; mijn opa die het spelen van domino met het brullen van leeuwen vergeleek; en de koeienhuid in de woonkamer, waar ik als kind vaak onder ging liggen om me te verstoppen.
De reconstructie maak ik op een soortgelijke manier als de zogeheten caveman dioramas die men soms nog kan vinden in prehistorische musea. De opstellingen in deze diorama’s bestaan vaak uit wassen beelden van primitieve mensen in een omgeving gevuld met opgezette dieren, plastic vissen, stenen opgeraapt van het braakliggende veldje net naast het museum en archeologische vondsten, zoals scherven van potten en bewerkte stukjes bot.
Deze diorama’s worden verondersteld een ontmoeting te genereren tussen de mensen van nu en hun verre voorouders, of in ieder geval zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid van zo’n ontmoeting te komen. In plaats daarvan worden we geconfronteerd met een ‘dood theater’; een opstelling die eerder thuis hoort in een spookhuis dan in een museum.
KNAL! Fringe
Deze installatie maakt deel uit van KNAL! Fringe. Fringe is een eigenzinnig programma, ver weg van de platgetreden paden. Centraal staan jonge makers en het experiment. Hoe gaan zij om met de bigbangtheorie en welke verwondering roept het ontstaan van ruimte en tijd bij hen op? Dat hoor en zie je in bestaand en nieuw werk van dit beloftevolle artistieke talent. Verruim je blik en laat je verrassen tijdens een expo-parcours en audiovisuele performances. Verschillende Leuvense organisaties slaan hiervoor de handen in elkaar.
Fringe Expo Parcours
De installatie door Koen Kloosterhuis maakt deel uit van het FRINGE expo-parcours. Op maar liefst vijf plaatsen in de stad ben je een maand lang welkom om het werk en verhaal van beloftevolle jonge makers te komen bewonderen. Je krijgt er een beeld van hoe jong artistiek talent omgaat met de bigbangtheorie en welke verwondering het ontstaan van ruimte en tijd bij hen oproep.
- Exporuimte Tweebronnen — Our Startling Universe
- BAC ART LAB — Expo Collapse en Expo Thuy Lê Thi Thu
- OPEK/De Garage - Curating the Young (13.12 — 19.12)
- maakleerplek — Installatie door Koen Kloosterhuis (Cas-co)
- Batiment A - Out of Orbit (Werktank)