Maarten De Laet

Maarten De Laet (MDL) Vier jaar geleden ben ik afgestudeerd aan Narafi, richting fotografie. Ook in het middelbaar studeerde ik al fotografie. Omdat iedereen zei dat ik er goed in was, bleef ik dat maar verder doen. (lacht)
Maar nadat ik afstudeerde, liep ik wat tegen een muur aan.
Hilde Van Canneyt (HVC) Met welk onderwerp studeerde je af?
MDL Ik was – en ben – vooral bezig met het opslaan van de realiteit rondom mij: vrienden, dingen die ik zie… Een beetje uit angst dingen te verliezen of te vergeten, denk ik. Ik merkte al snel dat ik niet in de realiteit leef, maar eerder in een eigen wereldje. Daarom leek het me na verloop van tijd interessanter om mijn gedachten en fantasieën te archiveren en op te slaan. Dit deed ik aan de hand van fotografie en met behulp van photoshop.
HVC Vond je de gewone wereld ‘te eng’ om te fotograferen?
MDL Ik vond het enerzijds niet fijn zaken te kopiëren uit de realiteit, maar anderzijds was het moeilijk om vast te leggen wat ik wilde, omdat het niet bestond. (lacht) Maar aan de hand van photoshop lukte het me wel om mijn fantasieën als het ware ‘erin te duwen’, dit door dingen toe te voegen aan de gefotografeerde realiteit.
HVC Daarom kon je ‘gewone portretten’ van vrienden nemen, daar je toch wist dat je ze erna kon ‘ontrealiteiten’.
MDL Zoiets. (lacht) Zo kwamen ze los van de realiteit en werden het eerder personages. Helemaal in het begin deed ik dat aan de hand van zelfportretten, maar ergens voelde ik dat ik verder wilde gaan, dat ik nog iets miste.
(lees verder onder de foto)

HVC Ken je de foto’s van Athos Burez? Ze doen me qua sfeer wel aan jouw werk denken.
MDL Dat is toch wat ik betracht, dat escapisme, weg van de werkelijkheid. Ik vind dat alles nog teveel aan de realiteit is gelinkt.
HVC Hoe vul je dit gemis in?
MDL Ik stapte af van fotografie en ging op zoek naar nieuwe media. Ik begon te schilderen, omdat ik gewoonweg van een wit blad wilde vertrekken.
HVC Je wilde de rollen omdraaien als het ware.
MDL Ik merkte dat ik niet zo verfijnd schilderde. Ik ben heel perfectionistisch en ervaarde dat het mij niet lag. Het ging me ook allemaal te traag.
HVC Wat schilderde je trouwens?
MDL Ik vertrok vanuit foto’s. Het bleef wel in dezelfde sfeer als mijn bestaande originele foto’s, maar toch botste het. Daarom besloot ik naderhand met keramiek te werken.
HVC Fotografie, schilderen, keramiek… Ik probeer te volgen.
MDL (lacht) Het was volle Covid-periode. Ik zat veel op mezelf, zowel voor mijn job als foto retoucheur als voor mijn eigen fotowerk, en had daardoor meer tijd. Ik begon daarom te experimenteren met 3D-programma’s. Ik ontdekte dat ik er een hele wereld mee kon creëren. Technisch rekent het programma alles voor mij uit, wat het voor mij realistisch maakt. Dat had ik bij schilderen niet. Zo ben ik digitaal beginnen kleiën met 3D printers.
(lees verder onder de foto)

HVC Je sculpteert digitaal in 3D, zonder ook maar één keer live gekleid te hebben?
MDL (lacht) Inderdaad! Vandaar dat ik vorig jaar toch besliste keramiek te volgen, omdat ik een grote interesse heb in het materiaal. Dat zou ik als ik technisch goed genoeg ben, graag omzetten in porselein.
HVC Wil je daarmee in dezelfde leefwereld, je fantasie blijven?
MDL Het is de bedoeling dat ik vertrekkende van een gedachte of herinnering van vroeger, een beeld maak en er zo verschillende kan creëren, elk gelinkt aan een moment, als een portaal. Ieder beeldje brengt me naar iets toe.
HVC Was dat met foto’s moeilijker?
MDL Ik vind dit interessanter, omdat het anoniemer is. Ik vond de foto’s iets te persoonlijk: van schets tot eindresultaat, het model zoeken, etc.
HVC Voel je je vrijer in 3D? Zie jij je later keramiek en foto’s samen tentoon stellen, als één geheel?
MDL Ik heb net een beeldje getoond, samen met enkele renders. Vroeger heb ik ook veel gegamed, je kan het daarmee vergelijken. Zie het als een soort mysterieuze opslagplaats. Het is open voor interpretatie van de kijker zelf. Vandaar dat ik het graag anoniem hou, dat was moeilijker met mijn portretten.
HVC Hoe begin je aan een werk?
MDL Ik maak schetsen van een onderbewustzijn en onderzoek hoe ze uit te werken. Ik wil experimenteren met het maken van mallen en dan overgaan tot keramiek. Ik heb net geïnvesteerd in een 3D printer. Hij kan tot 20 cm printen. Ik ben iemand die alles zelf wil doen en vraag niet graag om hulp.
Door die renders kan ik makkelijk alles visualiseren, bekijken hoe alles er zal uitzien, hoe ik een hele omgeving errond kan bouwen.
Nu ik dit atelier heb – en niet in de keuken thuis (lacht), kan ik ‘vuiler’ werken, met gips enzo. Zo kan ik de limieten opzoeken en zitten er minder storingen tussen het proces en het eindresultaat.
(lees verder onder de foto)

HVC Je bent nog erg zoekende, lijkt me. Wat je niet als een belediging moet zien. Ik denk dat je de capaciteit hebt verder te gaan dan wat ik nu van je zie.
MDL Misschien omdat het medium 3D nog nieuw voor me is… Ik ben echt nog naar mijn beeldtaal op zoek, materiaalstudies aan het doen, etc.
Je komt hier net in mijn nieuwe atelier, terwijl ik in een overgangsperiode ben.
HVC Eigenlijk wil je werelden maken, maar wil je je nog niet vastzetten in een medium. Naar welke kunstenaars kijk je op?
M De Amerikaanse schilder James Jean, die naar zijn fantasiewereld gaat, al is die wat donker.
HVC Als je luidop kan dromen…
MDL … wil ik die beelden keigroot maken, zodat ze de hele ruimte innemen.
Leuven, herfst 21 -
INTERVIEW VAN HILDE VAN CANNEYT MET MAARTEN DE LAET (°1996)
alle foto’s in dit interview werden gemaakt door Jente Waerzeggers
Studio Annext is een initiatief van Annext vzw in samenwerking met Labora en Cas-co. Het project wordt ondersteund door MIJNLEUVEN