Katinka De Jonge, Laurens Mariën, Zoe Brennan & Marie Malingreau:
DE HOOP - een nomadische tuin
Katinka De Jonge, Laurens Mariën, Zoe Brennan & Marie Malingreau:
DE HOOP - een nomadische tuin
DE HOOP, een nomadische tuin is een project van vier kunstenaars (Katinka de Jonge, Laurens Mariën, Zoë Brennan en Marie Malingreau) die zijn uitgenodigd door Werktank om een project te organiseren in Sint Maartensdal, nl. Zomertank. In dit project, dat begon door het opentrekken van het concept ‘stadsfestival’, beginnen de kunstenaars een nomadische buurttuin, en onderzoeken zij hoe ze van een hoopje zaad, zand, water en zon, een hoop frieten mét mayonaise kunnen maken. Uiteindelijk worden die gepresenteerd op het ‘oogstfeest’ in St Maartensdal op 21 september.
Met dit voorstel willen de kunstenaars een productieketen blootleggen van een heel vanzelfsprekend gerecht. Bij het productieproces wordt alles, maar dan ook alles zelf gemaakt. Van de aardappel, het zout, eieren tot de azijn en frituurolie. Uiteraard kunnen zij dat niet alleen. Daarom vragen ze hulp aan organisaties en vrijwilligers om deel te worden van de productieketen, en met hen de planten te kweken die nodig zijn om het gele goud te kunnen oogsten. Hierbij stellen zij zich de volgende vragen: Wat zou er gebeuren als de grenzen van een omheind stukje grond wordt opengetrokken naar een gedeelde grond? Hoe kunnen we samen zorgen voor een stuk land, en wat betekent die zorg dan? Is het mogelijk om het bekendste Belgische gerecht echt zélf te maken? Hoe vervreemd zijn wij van onze wortels?
In plaats van één stuk grond, hebben we de tuin in allemaal stukjes verdeeld. Hierdoor kunnen alle deelnemers een tijdelijk stukje tuin adopteren en verzorgen, en zo betrokken worden bij de keten en het netwerk: DE HOOP. Alle ingrediënten worden gekweekt in losse ‘modules’ die bij mensen thuis kunnen staan, of bij organisaties. Het project kan alleen slagen als alle deelnemers hun stukje tuin goed verzorgen, zodat alle ingrediënten aanwezig zijn. In de loop van de zomer wordt er een communicatietraject opgezet met een nieuwsbrief naar alle deelnemers, en een publiek programma van workshops en lezingen waarbij de tuin als metafoor wordt ingezet om na te denken over ecologie en samen leven, maar ook om een gezamenlijke verbeelding vorm te geven. Eind augustus worden de tuin-modules bij elkaar gebracht, waardoor er een volledige tuin ontstaat, die in Sint Maartensdal te bewonderen zal zijn als kunstinstallatie. Midden september kan het oogsten beginnen. De HOOP frieten worden gebakken en geserveerd op het ‘Oogstfeest’ van Sint Maartensdal op 21 september, en uiteraard zijn alle deelnemers welkom om mee te genieten van ons felbegeerde bakje friet: de Sint Maartensdal Speciál!
Daarnaast wordt er in het kader van DE HOOP een symposium georganiseerd (in het weekend van 17 september) waarbij wij kunstenaars en artistieke projecten uitnodigen die ook werken met groenstructuren, (stads)landbouw, ecologie, en tuinieren. We maken een publiek programma waarbij zij lezingen geven, ideeën uitwisselen en elkaar kunnen ontmoeten, open voor een divers publiek.