Lancering: Projectresidenties maakleerplek
In het voorjaar van 2021 opende in de molens van orshoven en de silo’s aan de vaartkom maakleerplek. Dat is een open werkplaats waar scholen, bedrijven, (creatieve) organisaties en leuvenaars elkaar ontmoeten, ruimte en materiaal delen, dingen maken en leren van elkaar. Onder de noemer maakleerplek geeft Cas-co, in samenwerking met een aantal vaste partners, een invulling aan de Deelplek Ateliers in maakleerplek aan de Vaartkom in Leuven. Vanuit het idee dat kunstenaars vandaag de dag niet op een eiland werken, zet deze deelwerking radicaal in op verbindingen tussen de culturele sector en andere sectoren en op de maatschappelijke impact van kunst. In 2021 ligt de focus van het programma in maakleerplek op innovatie en mediakunst. In 2022 spelen ecologie, klimaatsbewustzijn en toekomstdenken een belangrijke rol. Hieronder een greep uit de komende residenties.
FEBRUARI 2021: LINE BOOGAERTS & INE CLAES — REFLECTIE
Tijdens de ‘window presentation’ Reflectie toonde Line Boogaerts een onderdeel van Interval Wiper Switch, een interactieve video-installatie met een autoruit als projectiescherm. Interval Wiper Switch is een langdurig onderzoek naar de interactie tussen video, projectie en tekening, beweging en geluid, gelaagdheid en transparantie.
“Line Boogaerts heeft een fascinatie voor de auto. Of preciezer: Boogaerts is gefascineerd door de auto als beeldmachine; de voor- of achterruit die de blik medieert, de snelheid waarmee de machine door het landschap klieft en steeds veranderende beelden op je afvuurt, het ritme van die beelden, de overdaad aan externe prikkels en tegelijkertijd de monotonie ervan, de afstand die gecreëerd wordt, waardoor je ziet maar niet noodzakelijk registreert.” (fragment uit tekst van Karen Verschooren)
I.s.m. Werktank
APRIL — JUNI 2021: BRECHT HEYTENS, JAN PALINCKX & PATRICK VERVUEREN — DAG 4
In Dag 4 bouwen decorontwerper Jan Palinckx, theatermaker Patrick Vervueren (beide lid van het kunstenaarscollectief Frieda) en beeldend kunstenaar Brecht Heytens een installatie die natuurlijke lichtfenomenen wil nabootsen.
In de ons omringende ruimte speelt zich onophoudelijk een spel van licht en donker. Planeten in beweging verschijnen en verdwijnen op een tijd- en ruimteschaal die het menselijke brein te boven gaat doordat sterren hen vanuit steeds wisselende posities belichten. De makers van Dag 4 delen een interesse in hoe de mens zijn omgeving naar zijn hand probeert te zetten. Tijdens hun residentie onderzoekt Dag 4 hoe ze hun fascinatie voor de lichtfenomenen om kunnen zetten in een theatrale lichtinstallatie die de zoektocht naar de beheersing van het licht laat zien.
SEPTEMBER — DECEMBER 2021: LAURIE-ANNE JAUBERT — LA LUMITERALE
“Through several recent researches I question particularly the quality of our relationship with technology. Technology in the sense of digital media, how they alter our relationship to reality, how using them insidiously modifies our bodies, our way of apprehending the world, how they shape our social relationships, why we make room for them, how they amplify our projections and consequently how in turn we constantly correct them until their completion: incorporation. My productions are like breaches, preliminary interstices to this completion where semantic definitions become confused and contaminated. I want to create an interactive visual and sound installation. In a space immersed in darkness, 3D animations will be projected with mapping on cubes placed on the ground. The disposition of the cubes will induce a motion of the public. A narration will be heard. A voice will be combined with a sound composition. The whole will change according to the movements of the public in the installation. Through this installation I wish to question our perceptive relationship to digital images and light.” (Laurie-Anne Jaubert)
I.s.m. Werktank
SEPTEMBER — DECEMBER 2021: KOEN KLOOSTERHUIS
Koen Kloosterhuis werd uitgenodigd om tijdens een residentie in maakleerplek in situ te bouwen aan een nieuwe installatie, die deel zal uitmaken van Fringe KNAL!. Centraal in dit onderdeel van het stadfestival, met als vertrekpunt de oerknaltheorie, staan jonge makers en het experiment. Hoe gaan zij om met de bigbangtheorie en welke verwondering roept het ontstaan van ruimte en tijd bij hen op?
Met steun van KU[N]ST LEUVEN
FEBRUARI — MAART 2022: LEGRAND JÄGER — VECTOR WORLDS
Legrand Jäger is een samenwerking tussen Eva Jäger en Guillemette Legrand, een kunstenaars duo met als uitganspunt het belang van voorspellingsmodellen als bron van kennis en het effect ervan op onze imaginaire toekomst.
Tijdens hun onderzoek trekken ze de dwingende aard van de specifieke taal van datamodellering in twijfel en gaan ze op zoek naar manieren om terug te keren naar algoritmische voorspelling. En dit door een performatief onderzoek naar de lichaamsbewegingen van een ribbon dancer dat wordt vertaald naar een statisch model. Op basis van diagram technieken en de bekomen gegevens ontwikkeld Legrand Jäger een visuele taal als input voor een live ‘embodied diagram’.
Met steun van de Nederlandse Ambassade in Brussel
FEBRUARI — MAART 2022: MARIA LUCIA CRUZ CORREIA
Maria Lucia Cruz Correia is transdisciplinaire kunstenares die zich diep betrokken voelt bij de ecologische crisis en klimaatverandering. Ze reageert op de milieuconflicten van onze tijd door het publiek in contact te brengen met participatief werk dat het artistieke verbindt met de stemmen van wetenschappers, activisten en vertegenwoordigers.
Maria Lucia Cruz Correia gaat op zoek naar erkenning voor de vier elementen als onderdeel van de geopolitieke en aardse kosmologie. Ze ziet het proces als een strategie om de manier waarop kunstenaars en ontwerpers naar materialiteit kijken opnieuw in evenwicht te brengen als een belangrijk principe van duurzaamheid. Hierbij gaat ze niet enkel in gesprek met de lokale initiatieven in Leuven, maar ook met bedreven gasten en medewerkers van de universiteit.